Početak rada nove stranice o plivanju

U poslednje vreme su se pojavile mnoge otežavajuće okolnosti za objavu rezultata Onlajn (uživo) sa takmičenja koja radim. Pravilo PSS kaže, da takmičenje koje nije u kalendaru PSS ne može biti javno objavljeno na stranici “Rezultati”. Problem je u tome, što su se u međuvremenu pojavili i novoosnovani klubovi, koji imaju želju i interes da popularizaciju plivačkog sporta urade upravo kroz takmičenja, tj. kroz sopstveno organizovni miting za ciljnu grupu dece, najčešće za mlađe uzraste, kako bi što više omasovili plivački sport. Na žalost, rezultati te dece se ne mogu videti na matičnom sajtu našeg plivačkog sporta. Da li to naše mlade nade zaslužuju ili ne, nije na meni da ocenjujem. Meni se samo čini, da je time deci naneta velika nepravda. Iz tog razloga, reših da dam svoj skromni doprinos kako plivanju, tako i informacijama (koje često meni samom nedostaju).

S obzirom da sajt PS BiH ne radi ili više ne radi no što radi, često ni zakup domena nije plaćen, nema osvežavanja podataka kada radi, a na sajtu PSS neki rezultati i neke informacije ne mogu biti objavljene zato što nisu u kalendaru, ili citiram neke ljude: “… nisu događanja iz „Beograda“ ili nisu „školska takmičenja Beograda“” , je priča, koja se ovih dana često čula od strane ogorčenih ljubitelja plivanja i zaključak je da neka, vrednija, zvanična internacionala takmičenja, ali za PSS nezvanična (jer nisu najavljena godinu dana ranije, jer dati klub u tom momentu nije postojao, tj. nije bio osnovan, ili je bio suviše mali klub, da bi i mogao pomisliti da će moći jednog dana da napravi miting), nemaju svoje mesto na naslovnoj strani PSS sajta i na straninici „Rezultati“ i „Pretstojeća takmičenja“, te stoga nemaju „svoje mesto“ na zvaničnoj stranici „Plivanja u Srbiji“. Za ta takmičenja se mora naći adekvatno mesto, jer ne zaslužuju da budu „nezapažena“.

Drugi problem mi se javlja u BiH (pomenuh u prethodnom pasusu), matični sajt je u momentu pisanja bio ugašen. Znači, time sam onemogućen da šaljem podatke za Onlajn (uživo). Veliki broj novoosnovanih klubova u BiH nema svoju “stranicu”, te ne mogu na njihovim stranicama kačiti rezultate. Dovijao sam se nekako preko mmilomir.host56.com, i drugih besplatnoh FTP hostinga, koji su male veličine, spori, i samo jedna FTP konekcija istovremeno, tako da ne mogu slati iz programa i proveravati ispravnost podataka (jer za to mi treba druga veza).

Ovim sam našao “izlaz” da sve obrade svih takmičenja koja radim, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, postavim na jednu stranu. Kompletnije, sažetije, sadržajnije, obuhvatljivije no što su to mogućnosti našeg sajta. Naravno, neće biti kompletnije sa stanovišta ukupnog broja takmičenja u Srbiji. Ubacio sam novu kategoriju u rezultate – Propozicije. Često su i meni potrebne (posebno propozicije ranijih godina, kako bih “pripremio takmičenje”). Ovde će se čuvati u vidu arhiva takmičenja iz ranijih godina (za takmičenja čije sam propozicije sačuvao). Mana je, što svake godine u više navrata “obaram” sistem, te tom prilikom neko podatke, smatrajući ih manje važnim, bacim “u korpu”.

Plivači, naše buduće nade plivačkog sporta, elitnih klubova PS CS (Plivačkog Saveza Centralne Srbije): Sveti Nikola iz Niša, Niš 2005 iz Niša, Crnica iz Paraćina,… (izvinjavam se i ostalim klubovima koji nisu navedeni, a svojim rezultatima uveliko to zaslužuju), ali bi mi trebalo dve strane teksta da ih sve navedem (prim. autora) su stavljeni u „drugi plan“. Šta više, nisu stavljeni nigde, što je možda i sramota, ali ovako, rečima „u drugi plan“ to nekako lepše zvuči, no da priznamo sramotu, da ih se matični savez takoreći „odriče“ i ne poštuje njihova ostvarenja i rezultate, kako do sada ostvarene, tako i one, koje će u budućnosti ostvariti. Ne kažem da je to namerno (a liči), već zbog krutosti PSS pravilnika i njegovog tumačenja.

Pojavila se potreba, da te informacije, koje teško dođu do ljudi, kojima su preko potrebne (klubovi, treneri, roditelji naših budućih nada, sadašnjih „nada u usponu“, dece početnika, koji tek stiču prva iskustva na takmičenjima (čine svoje prve javne korake i uče od starijih iskusnijih plivača sa već stečenim imenom i ugledom), prijatelji sporta, rodbina, lokalni mediji,…) nekako dođu na „videlo dana“, da se negde pojavi informacija o tome.

Dati uvida šta se u našem okruženju (Bosna, Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Makedonija) događa u svetu plivanja, dati informacije o zvaničnim i nezvaničnim takmičenjima (koja jesu, ali i koja nisu u zvaničnom plivačkom kalendaru svoje matične plivačke federacije).

Dozvoliti da i treneri imaju mesto gde će dati neke svoje predloge i sugestije, prenositi neka pozitivna iskustva, neke važne i bitne informacije o sportu.

Rečju „okruženje“ ne mislim na striktno okruženje Srbije, niti to što će biti pisano pretežno „ćiriličnim pismom“, ne treba da „lokalizuje“ plivanje i plivačke događaje, širićemo to okruženje do onde, dokle ima interesa i gde god ima bitnih, interesantnih plivačkih događanja (primer: Hajdusloboslo-Mađarska, Debrecen-Mađarska, Dunajvaroš-Mađarska, Temišvar Tim-Temišvar, Mladost-Zagreb, Mimoza-Herceg Novi,…) u „okruženju“ gde se okupljaju kako vrhunski, tako i plivači u usponu, ali i takmičenja za mlađe uzraste koji tek čine prve korake u svetu plivanja. Objaviti javno njihove „Pozivnice“ za predstojeća plivačka zbivanja, kako bi klubovi bili upoznati sa dešavanjima, kako bi roditelji našli sebe i svoje dete u tom takmičenju, kao pojedinci).

Informacije o novooborenim rekordima (Naziv takmičenja, mesto, datum, vreme, disciplina, stari rekord, isplivano vreme, ime plivača koji je otplivao, godište plivača, matični klub kome pripada) zaslužuju da budu na našim stranama, bez obzira koja je to zemlja iz okruženja. Time, međusobno imamo uvida u razvoj sporta u našoj zemlji, poredeći sa „okruženjem“. Možda neće pravovremeno biti objavljeni ni u mojim rekordima niti u rekordima PSS, do zasedanja skupštine po tom pitanju, ali će se bar negde naći…