Напредна подешавања програма Team Manager

Можемо приступити првом кораку који се састоји из ручног уноса онога чега нема у програму, можда деце у тренажним групама или пливача у школи пливања, (почевши од тренера, кога можео отворити као и пливача, али му доделити улогу ТРЕНЕРЕ, но то може и касније). Тренере отварамо, као и било којег такмичара. Пуним Именом и Презименом (у примеру ја то радим симболично, због сналажења).

Први корак је направити списак тренера по узрасним групама или деце која тренирају (ово није обавезно, мој савет само)

– одабрати бели папир – 4. иконица у врху програма (или Такмичари – Нови такмичар)
– у “dodatnim informacijama” ОБАВЕЗНО одабрати клуб (потребно само ако пре тога није извршен избор у “Samo takmičari klubova” на свој клуб,
Наравно, место Тренер почетника, писати Презиме и Име тренера, ја сам овако, симболично, да бих се и сам боље снашао у објашњавању теорије руковања програмом.

Када унесемо тренере (увек касније можемо додати или изменити), уносимо тренажне, пливачке, такмичарске групе (по групама година), онако како су организоване, по тренерима (није обавезно, препорука), на следећи начин:
Трећа икона по реду, више фасцикли једна иза друге (или Клуб – Листа група)

Добићемо следеће:

- У главном менију горе, бирамо "Klub", "Lista grupa"

Бирамо “Бели папир”, додавање нове групе. Име, је боље давати по броју година, него у датом примеру. Пример би требао више да изгледа:
1. Група: Почетници, млађи до 6 година, скраћеница П6
2. Група: Старији поч. 7-8, скраћеница П78
3. Група: Старији поч. 9-12, скраћеница П912,… и тако даље…

- бели папир за новог

“Редослед кодова” је Редослед у листи по ком ће се појављивати у менију. Тренутна тренажна група ће бити додељена “Расположивом тренеру”, који се по потреби може мењати. “Чланарина по такмичару” је фискни износ, али, “Редукција у %” је попуст за сваког наредног члана исте породице (у случају да клуб даје попусте на чланове породице или фамилије). ОК за потврду попуњавања.
имамо предвиђено ако више деце по родбинској линији плаћа заједно (браћа и сестре), да унесемо попуст на остале чланове приликом уплате чланарине.

- бирамо поново "Klub" - "Lista uloga" и на "Бели папир" додамо Улоге: Тренер почетника, Тренер такмичара, Тренер пливача,...(није обавезно, ово је пример устројства код великих клубова)

Улоге (вође одређених група такмичара), могу бити и пливачи дефинисани по групама годиште за такмичења по категоријама, али би се то сваке године морало мењати, по групама годишта за дату сезону, по категоријама за сваког такмичара, јер прелази из категорије у категорију (добар део пливача), али може Улога (по годишту рођења, јер она се не мења): 1998, 1999,… на тај начин можете тражити преглед нпр. 4. најинтересантнија годишта за такмичење. Но, све се то може и касније дефинисати, када напунимо базу пливача са свим потребним пливачима, а све пливаче попунимо све потребне податке (чак и адресу, број телефона, мобилног, мејл адресу). Код сортирања, је редослед у листи улога, тако да и томе треба водити рачуна, јер ће најфреквентније показивати у врху, ако добро подесимо.

Пример, дефинисао сам Јединство – Тузла, Мирзу Жабића као тренера групе до 6 година на следећи начин: пронашао сам Мирзу Жабића, Enter, отишао на “Додатне информације” и променио улогу 1 на “Тренер пливача до 6 година” и потврдио са ОК.

- Пронађемо пливача, који има улогу тренера у клубу, идемо на "Додатне информеције" и кликнемо на Улогу 1Е, сада том тренеру можемо доделити пливаче:
Одаберемо пливача, са Ентер улазимо у измену података и у последњем реду одаберемо Групе, па П6 и потврдимо са ОК.

 

- Пронађемо пливача, који ће пливати у одређеној групи пливача, са Ентер започињемо иземну, у последњем реду, у Групе, поставимо на П6, нашу интересну групу (нетачно, али за пример)Ја сам, примера ради, све такмичаре од 2001 и млађе, прогласио као П6 групу и онда сам одабрао поглед у главном прозору “Само такмичари група”, поставио на П6 и потврдио на стерелици у горњем десном углу. У мом примеру ћете видети да већ и види 7 пливача дефинисано у тој групи година.

 

- У списку група, одаберемо нама потребну групу година (у нашем примеру П6, пливачи до 6 година (али нетачно, јер сам само правио пример)Када ово потврдимо, добићемо следећи резултат (у мом примеру):

 

-Приказана група је само пливачи МОЈЕ ТРЕНАЖНЕ ГРУПЕ, коју ја као тренер желим да пријавим на тамичење или само мој део пливачаЕх, сада имамо материјала… ја као тренер желим све моје да пријавим на такмичење и то могу сада лако да урадим. Увезао сам пропозиције за “Самир Ћирак Ћиро 2013”, и сада желим да пријавим само такмичаре из “Моје групе пливача”, тј. “П6” групе пливача. Ништа једноставније. Са Ф4, пошто смо поставили филтер на групу П6, рачунар само са тим пливачима и барата. Добијамо следеће са Ф4:

 

-Приказана група је само пливачи МОЈЕ ТРЕНАЖНЕ ГРУПЕ, коју ја као тренер желим да пријавим на тамичење или само мој део пливачаСада, са тастерима PageUp, PageDown, прелазимо на Претходног у групи или на Следећег у групи, и ми за пар секунди можемо пријавити пливаче наше тренажне групе (јер је једноставније, прегледније и смисленије).Сада смо одрадили свој део посла и можемо послати мејлове свим такмичарима и особљу које ће са нама ићи на пут.

Када смо све припремили, детаље можемо дорадити на:
– Мени “Takmičenje”, “Kreiranje plivačkog planera…” са трошковима пута, организацијом пута и трошковима за пут, смештај,…

- Подешавање тренера и групе коју ја обавештавам мејлом о такмичењу (подразумева се да су унети сви мејлови наших пливача)
Овде испод, сам искористио слку из другог упутства, где детаљно наводим трошкове који очекују све чланове моје групе пливача.

- Унос се завршава са "Štampaj/mejluj" а ако нећемо штампу, у наставку на "Poništi". Значи, за ово би било згодно да имамо све мејл адресе сваког члана посаде (тренера, возача, такмичара...), тј. све их морамо имати у бази заведене као чланове (не морају бити активни такмичари)

У “Напомена” не користити “наша слова” са квачицом, јер се у мејлу јављају као знакови питања (нема информација о кодној страници којом се шаље, те мејл буде нечитак).
Затим одабрати “Штампај/Мејлуј” за слање мејлом. Но, морам напоменути, ако до сада нисмо никада слали мејлом, ништа се неће догодити, па морамо ићи на ПРВИ КОРАК СА ПОДЕШАВАЊЕМ СЛАЊА МЕЈЛА.
У менију Такмичари – Слање мејла

- У Субјект упишемо нешто произвољно, али да то пливачи разумеју - У текст, тело поруке написати да је ово на пример прва проба слања мејлом - у Одабир/редослед из главног прозора, кликнути на другу иконуУ пољу “Одабир/редослед из главног прозора”, одабради средњу (другу) иконицу. То значи да је мејл намењен само групи П6.

Следећа слика нам говори како се детаљно подешавају параметри за слање директно мејлом из  програма TM DEMO неком коме је мејл намењен (обради за пријаве или слично).
Ово подешавање се иницира у менију:
1. Фајл
2. Прикажи послате И-мејлове
3. Вршак (картица) Подешавања:

Подешавање параметара за слање мејломКада је слање мејлом неподешено, добићемо овакав прозор за подешевање. Ово су подешавања за која гарантујем да ће радити (моји подаци за сајт plivanje.info). Звездице (Password) је реч “mikiigoga” тј.  miki i goga али без размака.
Посебно молим да се обрати пажња код попуњавања Име пошиљаоца, и И-мејл пошиљаоца, да се држите упутства у тачкама 5 и 6. доле ниже. То је најважније, да знам од кога је мејл (иначе испада да је од мене мени).

До овог менија се може доћи и на бржи, једноставнији начин: мени Фајл, Прикажи послате Мејлове.

Вратити се на картицу Излазни мејлови и притиснути тастер “Пошаљи”.

Сада, када је то подешено, мејлови ће сваки наредни пут бити исправно послати.

Следи и напомена да се програм може подесити и за било којег другог мејл провајдера тачним укуцавањем тражених података, као што су:
1. SMTP мејл сервер
2. порт за слање (уобичајено је 25) у овом примеру је 587 (за SSL се мора чекирати, као код мене)
3. Корисничко име свог мејл акаунта
4. Лозинка свог мејл акаунта (у 99%случајеве мора битичекирана аутентификација)
5. Име пошиљаоц – лично бих молио да то буде, као у примеру горе – Име клуба, Место, ентитет (ПС КС, БиХ, ПС РС), Особа за контакт).
6. И-мејл пошиљаоца – прави, реални мејл, на који ћу ја послати потврду пријава.

Напомињем, да на овај начин, пријаве шаљете само мени, јер ДЕМО програм то ради у јако необичном формату (Quoted printable 64bit) и ретко ко зна разпаковати овакав атачмент (јер се не види као атачмент, већ као брдо слова и бројева), можете пробати сами себи послати, па ћете видети.

Значи ни у ПСС, али ни Тодоровићу не слати на овај начин, само као прубу, ако баш желе да пробају да распакују овај формат. Слати им на овај начин, само ако вам потврде да могу изаћи на крај са овим типом атачмента.

Сада седи пример слања мејла:

Слање пријаве почињемо са избором у менију: - Мени такмичење - Мени Извоз пријава - Изабрати картицу "Као И-мејл (са датотеком)" - попунити И-мејл за: мејл_адреса_примаоца, Име: (примаоца), Наслов И-мејла: Кратак опис о садржају мејла, Тело И-мејла: Пријава за такмичење,... поздравна порука, и кликнути на "Пошаљи И-мејл"

Значи, слање пријаве мејлом започињемо на 2 начина:
1. Друга иконица улево од штоперице или
2. Мени Такмичење, мени Извоз пријава (друга опција одоздо)
3. Бирамо опцију (картицу на слици) “Као И-мејл (са датотеком)
4. Куцамо адресу примаоца у поље: И-мејл за:
5. Куцамо име у: “Име:” (Мики, Обрада, Савез или пуније име Миломир Миловановић или Пливачки савез Босне и Херцеговине,…)
6. куцамо у “Наслов И-мејла:” нешто (обратите пажњу, увек укуцајте нешто, јер неки мејл провајдери аутоматски бришу мејлове без SUBJECT, то јест без НАСЛОВА.). Пошта без наслова се уобичајено на интернету зове SPAM или JUNK MAIL или ти нежељена пошта.
7. Куцамо у тело мејла “Тело И-мејла:” кратку поруку о чему се ради, захтев за потврдом, лична порука, поздравна порука, а у крајњем случају, ту можемо оставити и ПРАЗНО, тај део није битан, и не контролушу га ни мејл програми, ни провајдери).
8. Кликнемо на дугме (тастер): “Пошаљи И-мејл” и мејл не иде аутоматски, већ иде у “Корпу за слање”.
9. Корпу за слање и стварно слање
На жалост, код DEMO верзије, мејл иде на неки чудан начин, добија се quoted printable 64bit атачмент, али ја имам могућност да га распакујем и искористим.
Тако да DEMO верзија није практична за слање атачмента, јер га Gmail неће претворити у читки атачмент. Но, могуће је, да ће други мејл програми то успешно урадити. Ја користим исључиво Gmail.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.