Меморијални пливачки међудржавни маратон 2018 (BiH)

ДАТУМ: Биће накнадно одређен, (English-https://translate.google.com/)
ОРГАНИЗАТОР: Пливачки клуб “САВА” Брчко 1946 уз сарадњу и одобрење ВЛАДЕ ДИСТРИКТА БРЧКО И ГРАДОНАЧЕЛНИКА града Брчког,
МЕСТО: Брчко, Фицибајер (BiH),
ВРИЈЕМЕ ОДРЖАВАЊА: Бићете накнадно обавјештени,
ПРЕНОС ТЕКСТА ОБАВЈЕСТИ:

ПЛИВАЧКИ КЛУБ “САВА” 1946
БРЧКО, Бањалучка 144,
Босна и Херцеговина,

    Поводом обиљежавања 73. годишњице ПЛИВАЧКОГ КЛУБА САВА, БРЧКО, Пливачки клуб “Сава”, Брчко 1946, заједно са ПЛИВАЧКИМ САВЕЗОМ BiH ОРГАНИЗУЈЕ

    МЕМОРИЈАЛНИ ПЛИВАЧКИ МЕЂУДРЖАВНИ МАРАТОН на реци Сави, на релацији град ОРАШЈЕ – БРЧКО у дужини од 33 km. Меморијални пливачки маратон је посвећен нашим преминулим маратонцима: ВАТИЋ ОСМАНУ званом ВАЛИД – инвалид без једне ноге и МИЛОРАДУ ЛУКИЋУ _ МИКИ.
   
    Познато вам је да је Пливачки клуб Сава Брчко, некада био један од најјачих центара пливачког спорта у BiH и EX YU  са богатом традицијом у развоју пливачког спорта уопште.


    Вама сигурно није познато да је ПК Сава Брчко, давне 1958. године ОРГАНИЗОВАО ПРВИ ПЛИВАЧКИ МАРАТОН НА РЕЦИ САВИ У ГРАДУ БРЧКОМ, НА РЕЛАЦИЈИ ГРАД ОРАШЈЕ – БРЧКО У ДУЖИНИ ОД 33 km А НАШ ПРОСЛАВЉЕНИ МАРАТОНАЦ ВАТИЋ ОСМАН – инвалид без једне ноге је ову дужину препливао за фантастичних 7 сати и 10 минута.


    Да би постигао овај величанствени успјех, а поготову као инвалид без једне ноге, морао је сваки дан да преплива 10 – 12 km у чему су му помагале све друштвено-политичке структуре града Брчког у вези исхране и осталог.
    Како видите из приложеног таквих маратона који се сада организују у граду Брчком, је било јако много да би се постигао успјех у препливавању дужине од 33 km.

    Други пливачки маратон је одржан у Београду, 7. септембра 1958.године, у организацији Београдских Вечерњих новости а у част дана МОРНАРИЦЕ, под руководством др ВОЈИНА СМОДЛАКЕ.

    Сви такмичари из унутрашњости били су смјештени на броду СТЕНКА, и сви такмичари су били осигурани, а сваки такмичар је морао имати љекарско увјерење о психо-физичкој кондицији. Пливачки маратон се одвијао на реци Сави од Умке до Београда у дужини од 25 km.

    Од пријављенихг 34 такмичара, одабрано је њих 30, што вам у прилогу достављамо. На циљ је дошло 14, од тога једна пливачица са стартним бројем 22 – ОБРАДОВИЋ ЗОРАИДА.

    Наши пливачи постижу фантастичан резултат: ВАТИЋ ОСМАН долази други, а ЛУКИЋ МИЛОРАД – МИКА долази трећи, а први на циљ је дошао одлични ЂОРЂЕ КОСТИЋ – БЕОГРАД.
   
    Послије и овог успјеха ВАТИЋ ОСМАН, инвалид без једне ноге је постао један од најпознатијих маратонаца у Европи. Ватић Осман имао је намјеру и планира да преплива и канал ЛАМАНШ.

    Наш прослављени клуб “САВА” Брчко је рођен на Фицибајеру у граду Брчком а тренирали смо на 50 метарском базену на бурадима и мањем безану  10 × 12 за дјецу, као и свлачионице и трибина за cca 2500 гледалаца.

    Пливачки клуб “САВА” Брчко учествује на тромечу Републике ЦРНЕ ГОРЕ – МАКЕДОНИЈЕ – И БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ 1948, 1949, 1950. и 1952. године. Пливачки клуб је учествовао на такмичењу у Зрењанину, Осијеку, Ђакову, Винковцима и постиже фантастичне резултате.

    Наш прослављени маратонац Ватић Осман је у почетку волио фудбал, али након несреће, када је нагазио на нагазну мину и том приликом изгубио десну ногу испод кољена, те се пливањем почео бавити активно од 1951. године.

    На државном првенству у Загреву, 1953. године постиже фантастичан резултат на 1500m слободним стилом и заузима 9. мјесто у Југославији.

    У међувремену завршава правни факултет и постаје адвокат у граду Брчком.

    НОТА И УПОЗОРЕЊЕ

    Грађани града Брчког, Пливачки клуб “САВА” Брчко, као и живи ветерани у граду Брчком, ће љубоморно чувати сву традицију пливачког спорта везано за град Брчко, и нећемо дозволити да појединци својим  непромишљеним потезима нарушавају све оно у спорту што је било везано за град Брчко, који је некада био други град по спортским организацијама и спортистима послије Београда у бившој Југославији.

    НАПОМЕНА

    ДАТУМ ОДРЖАВАЊА маратона: бићете накнадно обавијештени,
    ОРГАНИЗАТОР: ПЛИВАЧКИ КЛУБ “САВА” Брчко 1946 уз сарадљу и одобрење ВЛАДЕ ДИСТРИКТА БРЧКО И ГРАДОНАЧЕЛНИКА града Брчког
    МЈЕСТО ОДРЖАВАЊА: Брчко – Фицибајер, BiH,
    ВРИЈЕМЕ ОДРЖАВАЊА: бићете накнадно обавијештени,

    Пливачки меморијални међународни маратон у дужини од 33 km биће обијезбеђен са свим потребним стандардима за овакав вид такмичења. О свему овоме смо 13.07.2018. године обавијестили градоначелника града Брчког, који нам је обећао да ће се Меморијални међудржавни пливачки маратон одржавати сваке године у новој верзији ПЛИВАЧКОГ КЛУБА “САВА” Брчко 1946, јер смо му предочили сву неопходну документацију. Уједно је договорено да Пливачки клуб АТОС САВА се укључи у ову захтјевну организацију око помоћи, штос ми ми и прихватили.

    А. Дужина маратона у дужини од 33 km ће бити предочена такмичарима и то: 10 km, 20 km и 33 км

Награде за релацију од 10 km:

  • 1. мјесто 200 €
  • 2. мјесто 150 €
  • 3. мјесто 100 €

Награде за релацију од 20 km:

  • 1. мјесто 400 €
  • 2. мјесто 350 €
  • 3. мјесто 300 €

Награде за главну трку од 33 km:

  • 1. мјесто 800 €
  • 2. мјесто 600 €
  • 3. мјесто 500 €

    О организацији МЕМОРИЈАЛНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПЛИВАЧКОГ МАРАТОНА у Граду Брчком, смо добили сагласност да ће исти бити уврштен у план и програм ПЛИВАЧКОГ САВЕЗА BiH у 2019. години, на чему им се најсрдачније захваљујемо.

    Пливачки савез BiH се обавезао да ће о овоме маратону бити обавештене све државе у окружењу бивше Југославије, на енглеском језику, зато им се на томе другарски захваљујемо.

    Напомињемо, да је о свему обавештен и Пливачки савез Србије, обзиром да су наши маратонци учествовали на њиховом маратону 1958. године, где су заузели запажено 2. и 3. мјесто.

     Из свега овога што смо вам предочили, надамо се да ће Влада дистрикта града Брчког, градоначелник и сви они који су задужени за развој спорта у граду Брчком, да ће на основу поштовања кодекса понашања у спорту, поздравити ову иницијативу ПЛИВАЧКОГ КЛУБА САВА БРЧКО 1946, на основу чега ће град Брчко добити посебан имиџ и рејтинг у ЕВРОПИ и шире.

    Мишљења смо и тражимо од Вас подршку, да овакав маратон неможе организовати ПЛИВАЧКИ САВЕЗ ИЗ ДРУГЕ ДРЖАВЕ јер наша BiH има јако организован ПЛИВАЧКИ САВЕЗ БИХ.
               
              
              
                                                                                                                                               ПРЕДСЈЕДНИК ПК САВА БРЧКО 1946

                                                                                                                                                                 АДЕМ ЏАФЕРОВИЋ

ПРОПОЗИЦИЈЕ (BiH)/PROPOSITION(BiH)