Почетак рада нове странице о пливању

У последње време су се појавиле многе отежавајуће околности за објаву резултата Онлајн (уживо) са такмичења која радим. Правило ПСС каже, да такмичење које није у календару ПСС не може бити јавно објављено на страници “Резултати”. Проблем је у томе, што су се у међувремену појавили и новоосновани клубови, који имају жељу и интерес да популаризацију пливачког спорта ураде управо кроз такмичења, тј. кроз сопствено организовни митинг за циљну групу деце, најчешће за млађе узрасте, како би што више омасовили пливачки спорт. На жалост, резултати те деце се не могу видети на матичном сајту нашег пливачког спорта. Да ли то наше младе наде заслужују или не, није на мени да оцењујем. Мени се само чини, да је тиме деци нанета велика неправда. Из тог разлога, реших да дам свој скромни допринос како пливању, тако и информацијама (које често мени самом недостају).

С обзиром да сајт ПС БиХ не ради или више не ради но што ради, често ни закуп домена није плаћен, нема освежавања података када ради, а на сајту ПСС неки резултати и неке информације не могу бити објављене зато што нису у календару, или цитирам неке људе: “… нису догађања из „Београда“ или нису „школска такмичења Београда“” , је прича, која се ових дана често чула од стране огорчених љубитеља пливања и закључак је да нека, вреднија, званична интернационала такмичења, али за ПСС незванична (јер нису најављена годину дана раније, јер дати клуб у том моменту није постојао, тј. није био основан, или је био сувише мали клуб, да би и могао помислити да ће моћи једног дана да направи митинг), немају своје место на насловној страни ПСС сајта и на страниници „Резултати“ и „Претстојећа такмичења“, те стога немају „своје место“ на званичној страници „Пливања у Србији“. За та такмичења се мора наћи адекватно место, јер не заслужују да буду „незапажена“.

Други проблем ми се јавља у БиХ (поменух у претходном пасусу), матични сајт је у моменту писања био угашен. Значи, тиме сам онемогућен да шаљем податке за Онлајн (уживо). Велики број новооснованих клубова у БиХ нема своју “страницу”, те не могу на њиховим страницама качити резултате. Довијао сам се некако преко mmilomir.host56.com, и других бесплатнох FTP хостинга, који су мале величине, спори, и само једна FTP конекција истовремено, тако да не могу слати из програма и проверавати исправност података (јер за то ми треба друга веза).

Овим сам нашао “излаз” да све обраде свих такмичења која радим, како у земљи, тако и у иностранству, поставим на једну страну. Комплетније, сажетије, садржајније, обухватљивије но што су то могућности нашег сајта. Наравно, неће бити комплетније са становишта укупног броја такмичења у Србији. Убацио сам нову категорију у резултате – Пропозиције. Често су и мени потребне (посебно пропозиције ранијих година, како бих “припремио такмичење”). Овде ће се чувати у виду архива такмичења из ранијих година (за такмичења чије сам пропозиције сачувао). Мана је, што сваке године у више наврата “обарам” систем, те том приликом неко податке, сматрајући их мање важним, бацим “у корпу”.

Пливачи, наше будуће наде пливачког спорта, елитних клубова ПС ЦС (Пливачког Савеза Централне Србије): Свети Никола из Ниша, Ниш 2005 из Ниша, Црница из Параћина,… (извињавам се и осталим клубовима који нису наведени, а својим резултатима увелико то заслужују), али би ми требало две стране текста да их све наведем (прим. аутора) су стављени у „други план“. Шта више, нису стављени нигде, што је можда и срамота, али овако, речима „у други план“ то некако лепше звучи, но да признамо срамоту, да их се матични савез такорећи „одриче“ и не поштује њихова остварења и резултате, како до сада остварене, тако и оне, које ће у будућности остварити. Не кажем да је то намерно (а личи), већ због крутости ПСС правилника и његовог тумачења.

Појавила се потреба, да те информације, које тешко дођу до људи, којима су преко потребне (клубови, тренери, родитељи наших будућих нада, садашњих „нада у успону“, деце почетника, који тек стичу прва искуства на такмичењима (чине своје прве јавне кораке и уче од старијих искуснијих пливача са већ стеченим именом и угледом), пријатељи спорта, родбина, локални медији,…) некако дођу на „видело дана“, да се негде појави информација о томе.

Дати увида шта се у нашем окружењу (Босна, Црна Гора, Србија, Хрватска, Словенија, Бугарска, Македонија) догађа у свету пливања, дати информације о званичним и незваничним такмичењима (која јесу, али и која нису у званичном пливачком календару своје матичне пливачке федерације).

Дозволити да и тренери имају место где ће дати неке своје предлоге и сугестије, преносити нека позитивна искуства, неке важне и битне информације о спорту.

Речју „окружење“ не мислим на стриктно окружење Србије, нити то што ће бити писано претежно „ћириличним писмом“, не треба да „локализује“ пливање и пливачке догађаје, ширићемо то окружење до онде, докле има интереса и где год има битних, интересантних пливачких догађања (пример: Хајдуслобосло-Мађарска, Дебрецен-Мађарска, Дунајварош-Мађарска, Темишвар Тим-Темишвар, Младост-Загреб, Мимоза-Херцег Нови,…) у „окружењу“ где се окупљају како врхунски, тако и пливачи у успону, али и такмичења за млађе узрасте који тек чине прве кораке у свету пливања. Објавити јавно њихове „Позивнице“ за предстојећа пливачка збивања, како би клубови били упознати са дешавањима, како би родитељи нашли себе и своје дете у том такмичењу, као појединци).

Информације о новообореним рекордима (Назив такмичења, место, датум, време, дисциплина, стари рекорд, испливано време, име пливача који је отпливао, годиште пливача, матични клуб коме припада) заслужују да буду на нашим странама, без обзира која је то земља из окружења. Тиме, међусобно имамо увида у развој спорта у нашој земљи, поредећи са „окружењем“. Можда неће правовремено бити објављени ни у мојим рекордима нити у рекордима ПСС, до заседања скупштине по том питању, али ће се бар негде наћи…