Зимско првенство за МК и К / МП и П 2013 (BiH)

Знак пливачког клуба "Босна" из Сарајево, организатора овог такмичења и линк на њихов матични сајт
Зимско првенство BiH  2013

ЗА МК И К / МП И П
ПОЈЕДИНАЧНО И ЕКИПНО ЗИМСКО ПРВЕНСТВО У ПЛИВАЊУ,
САРАЈЕВО, 16. и 17.03.2013.ГОДИНЕ 

ОРГАНИЗАТОР ТАКМИЧЕЊА: ПЛИВАЧКИ КЛУБ „Босна“, Сарајево, e-mail: pkbosna@yahoo.com,
МЈЕСТО: Сарајево, затворени базен, 25m, 8 стаза 
ДАТУМ: 16. и 17.03.2013.године
МЈЕРЕЊЕ: Електронско
КАТЕГОРИЈЕ:

КАТЕГОРИЈЕ Мушки Женски
Млађи Кадети / Млађи пионири 2001. и млађи 2003. и млађе
Кадети / Пионири 1999./2000. 2001./2002.

ПРАВИЛА: Такмичење се одржава по правилима FINA-е, а у складу с правилима ПСБиХ. Такмичар може наступити у двије дисциплине и једној штафети по дијелу такмичења.
ЛИМИТИ: 

ЛИМИТИ Мушки Женски
Млађи Кадети / Млађи пионири
Кадети / Пионири 200 200

*** Лимити су дати према таблицама FINA 2012 бодова (за 25 метарске базене). Казна за неиспливани лимит износи 5 КМ по неиспливаном резултату. Лимити се морају исплатити по завршетку дијела. Неизмирење лимита повлачи казну, која не искључује и плаћање лимита, по пропозицијама ПС БиХ по завршетку такмичења.
СТАРТНИНА: Стартнина износи 15 КМ. Учесници су обавезни уплатити стартнину организатору прије почетка такмичења.
РАСПОРЕД ТАКМИЧЕЊА И ДИСЦИПЛИНА:

Субота, 16.03.2013 Субота, 16.03.2013 Недеља, 17.03.2013
08:00 – састанак делегата клубова у просторијама на базену 
08:00 – расплив 16:00 – расплив 08:00 – расплив
16:45 – oтварање
09:00 – такмичење 17:00 – такмичење 09:00 – такмичење
50 м делфин 50 м прсно 50 м леђно
400 м слободно 200 м слободно 100 м слободно
100 м прсно 200 м леђно 200 м делфин
100 м леђно 100 м делфин 100 м мјешовито (25m)
50 м слободно 400 м мјешовито 200 м прсно
200 м мјешовито 800 м слободно (Ж / М-МК/МП)
1500 м слободно (М-К/П)
4 x 50 м слободно 4 x 100 м слободно 4 x 100 м мјешовито (К/П)
4 x 50 м мјешовито (МК/МП)

НАГРАДЕ: Три првопласирана такмичара у свим категоријама ће бити награђени медаљама. Три првопласиране екипе у свакој категорији ће бити награђене пехарима.
БОДОВАЊЕ ТАКМИЧАРА: бодује се 6 такмичара у свакој категорији (по правилнику ПС БиХ за зимске базене).
ПРИЈАВЕ: Клубови пријаве требају послати на адресу организатора поштом или е-mailom и обради. E-mail адресе: pkbosna@yahoo.commmilomir@gmail.com . За нетачно пријављена времена, делегати клубова ће бити санкционисани по правилима ПС БиХ. 
РОК ЗА ПРИЈАВЕ: Крајњи рок за пријаве је среду, 13.03.2013.године до 20.00. Штафете пријављене до рока пријава ће моћи да се такмиче на такмичењу. Накнадних пријава штафета и такмичара неће бити. Прелиминарне стартне листе ће се објавити до 24:00 на линку “Стартна Л.”
РОК ЗА ОДЈАВЕ: Крајњи рок за одјаве је четвртак, 14.03.2012.године до 20:00, не могу се исправљати ни дисциплине ни пријављивати нове штафете, већ само вршити одјаве такмичара или појединих дисциплина или штафета. Коначне стартне листе ће се објавити до 24:00 на линку “Стартна Л.”.
ФОРМАТ ПРИЈАВА: Пријаве се предају у „електронској форми“ у Lenex формату   прописaној пропозиционој пријави која ће бити истакнута на Web страници.
ПРОПОЗИЦИЈЕ ПС БИХ
ON-LINE ЛИНК
LENEX ПРИЈАВНИ ФАЈЛ

Информације о смјештају од стране организатора:

Smjestaj

 Za sve klubove ucesnike Drzavnog prvenstva za mladje kategorije, PK Bosna je obezbijedila dovoljan broj soba u hotelu Hollywood Sarajevo, Dr. Pintola 23, 71000 Sarajevo, Tel.: +387.33.773 100, Fax: +387.33.773 145. Cijena punog pansiona je KM 50,- po osobi/danu.

 Zainteresovane molimo da se jave na: Senad Halilovic, info@hotel-hollywood.ba ili gore navedene brojeve telefona i fax-a.

57 thoughts on “Зимско првенство за МК и К / МП и П 2013 (BiH)

 1. Miki, vjerovatno si u procesu uređivanja stranice za objavu rezultata …on line link, evo sad vidim da ti je u zaglavlju napisano da je takmičenje u Zenici, a dole niže stoji organizator Pk Bosna….samo da imaš u vidu to

 2. Ljudi moji pa jel ovo moguce? Kako smo dozvolili mi kao roditelji da nam se politika uvuce u ovaj sport u povoju u kom je 85% nezrele djece? Kako smo mogli povjerovati onima koji su inicirali i otisli na taj banjalucki sastanak? Navodno su otisli da urede stvari za dobrobit sporta i nase djece a u sustini su uredili “pravilnu entitetsku raspodjelu”.Mozda ce se pravdati tim da ih nije vodila politika vec “patriotizam”, medjutim zaboravili su da patriota ima i u Medjugorju i Mostaru i Orasju koji su isto tako mogli biti oranizatori jednog od cetiri dijela DRZAVNIH PRVENSTAVA BiH. No najvaznije je da su “oni”zadovoljni otisli kucama jer pobogu uradili su tako veliku stvar da pored dva zatvorena olimpijska bazena u BL i SA djeca moraju plivati u potpuno ne uslovnom, mutnom, ne higijenskom bazenu u kom su se nekada brckali radnici Željezare koji bi izlazili iz trece smjene.I to je radnicima bilo dobro,medjutim odrzati tako vazno takmicenje na tom zenickom bazenu je ravno katastrofi.Ili je gospoda namjerno degradirala pomenuto takmicenje samim odabirom pomenutog bazena.Oglusili su se i na cinjenicu sto Sarajevo i Banjaluka imaju cak 90% plivackih klubova u BiH a ipak nisu dobili organizaciju.Kako da covjek nazove ovakvu prljavu igru ovih kvazi-glavesina iz saveza koji su na kraju krajeva sami sebe imenovali i postavili na mjesta koja odlucuju o sportskim sudbinama nase djece.I zato molimo sve,pogotovo one koji su ovo sve zakuhali (svi znamo ko su i koji su im glavni ciljevi)da nam nikad vise ne pomazu jer nam ovakva pomoc ne treba.A ako i dalje budu insistirali na svojim idejama,nadam se da cemo mi roditelji imati snage i sredstava da ih zaustavimo ukljucujuci i sve podle metode kojim se i sami sluze.
  U ovom svemu jedino bi dobro bilo da grijesim i da su se uslovi na zenickom bazenu popravili posto smo pred zadnju Orku dobili uvjeravanja da ce sredstva od startnina biti usmjerena u tu investiciju.

  1. Mislim i smatram da ovakvu odluku treba da bojkotuju svi klubovi u BiH a ne da se jednostavno bez pogovora i prigovora pojave sa djecom na takvom bazenu. Mislim da je ovo trenutak da pokažu koliko su jedinstveni i složni .
   Meni zaista nije bitno u kom gradu će se održati Državno prvenstvo jedina bitna stvar je da taj bazen bude uslovan i da zadovoljava sve standarde jednog ovako velikog i izuzetno bitnog takmičenja. Koliko znam zatvoreni bazen u Zenici je daleko od toga.

  2. На Ваш текст има много одговора, и многи људи су сличног мишљења као и Ви или подржавају Ваше мишљење. Проблем је једино, можда у томе, што нису уписали валидну мејл адресу (како би добили линк који треба да потврде, како би чланак био објављен).
   Овим, поново молим судионике у овој теми, да напишу валидну мејл адресу, која ником није видљива, сем мени, уреднику и ја га не смем дати ником на увид без судског налога. Онда ће моћи да се испоштује процедура (за сваки коментар, добиће у року од пар минута један дугачки линк, чијом потврдом објављују коментар и одмах буду пребачени на објављени коментар), како би могли пратити даљи развој догађаја.
   11.03.2013 у 16:45 сам објавио све што није било валидно потписано или потврђено. Пошто има пуно коментара, није у реду, да неко буде ускраћен за мишљење…

 3. zenica nema bazen, ono je preprljava rupetina napunjena vodom
  ne znam jeste li svjesna ali ovo je sport u kojem se takmiče DJECA
  vaše lopovske, nacističke igrarije nisu ono u čemu trebaju DJECA da ispaštaju
  iskreno se nadam da će dovoljan broj klubova i roditelja naći snage da se organizuje te da ove ljudske monstrume na svaki mogući način izbacimo iz naših i života svoje djece

 4. Potpisujem ovo što je napisao Katastrofa, ali se i nadam da će uslovi biti bolji u Zenici za 7 dana. Šteta što je promijenjen grad…mućkaju i mućkaju pa i u plivanju….Bezobrazluk!

 5. Otvorih stranicu da vidim da li iko ima potrebu da komentariše ove igre oko Državnog prvenstva BiH, kad ono g-đica ili g-din (nije bitno) “Katastrofa” napisao-la sve ono što ja mislim, vjerujem da tako misli i 99% roditelja malih i većih plivača.
  U potunosti se slažem sa svim gore navedenim, neznam koji je put ispravan da se situacija popravi, ali apelujem na klubove (i iz Sa i BL) da se slože da se državna prvenstva mogu održavati samo na ova dva bazena (dok se ne naprave treći, četvrti i drugi koji ispunjavaju minimalne uslove).
  Mogu se djeca takmičiti i u Zenici, Tuzli, Trebinju, ali Državno prvenstvo BiH mora se podići na najveći mogući nivo. U vremenu napretka civilizacije, informacionih tehnologija, koristiti bazene iz polovine 20-tog vijeka, pored novih bazena koji ispunjavaju olimpijske norme, bio bi korak unazad za sve male plivače, jer je izgleda potrebno vidjeti kako se mitinzi klubova održavaju u bazenima u Sa ili BL, dok se “ono” Državno prvenstvo može održati i u neuslovnom bazenu (pa bi se trebalo zaključiti da Državno prvenstvo nije bitno). Možda je i po srijedi minimiziranje značaja Državnih prvenstava, ali to je već politika, a o tome ne bih. Možda se neko iz Zenice svojski potrudio da bude domaćin, zbog nekih svojih (finansijskih) interesa, ali nemože se održati takmičenje ovog nivoa u bazenu koji ima jedva 1,5 m površine oko bazena, gdje nemože ući 30 gledalaca, a djeca se nemaju gdje smjestiti i odmarati do svojih utrka. Bujrum pa budite kao klub domaćini u Sarajevu.
  Dakle što se mene tiče zakonom (nekim aktom) urediti da državna prvenstva mogu biti na dva navedena bazena (dok drugi ne ispune potrebne uslove.
  Oprostite što odužih, sportski pozdrav.

 6. Kako je krenulo (naravno naopako jer u BiH i ne može drugačije) onda se mogu prvenstva organizirati i po hotelima jer njihovi bazeni su kudikamo prikladniji nego zenički. Po meni je ovo čista degradacija državnog prvenstva.
  Kao što predlaže “nije važno” neka zenički klub bude domaćin u Sarajevu da djeca mogu plivati u normalnim uslovima, pa neka onda nosi pare u Zenicu da renovira bazen. Kad može tako u nogometu što ne bi moglo i u plivanju!

  1. Treba bojkotovati cijelo prvenstvo, ali ne samo roditelji nego i klubovi, da se dokaže PS da ne može raditi od nas šta oni hoće. Neka ih je sram i stid!!! A što se tiče mjesta održavanja, slažem se sa Adisom, uslove Zenica nema i ne može se ovakvo prvenstvo održati tamo. To može i mora biti samo Sarajevo ili BL, a organizaciju neka preuzme ko hoće i neka svoje pare nosi. Koliko vidim Plivački savez gleda samo svoj interes a nikako interes djece i klubova, pa im zato nije ni bitno u kakvim uslovima djeca plivaju i šta će poslije biti sa djecom. (svaki put se vratio iz Zenice bolestan).

 7. Da se ne zavaravamo.Problem je nastao puno ranije,kad je jedan klub iz Sarajeva samoinicijativno uz pomoc politike (ovdje nista bez politike)preuzeo Plivacki savez KS,zatim sudacku organizaciju,Federalni savez i pokusao preuzeti Plivacki savez BiH.E sad smo dobili situaciju da klubovi i SavezRS nisu bili pasivni i nezainteresovani kao federalni (klubovi) te smo dobili ovo sto imamo.Svi smo gubitnici.

 8. Jednostavno mi roditelji trebamo bojkotirati ovo prvenstvo bez puno polemike jer nam se ljudi igraju sa inteligencijom.Nevjerovatno je koliko duboko mozemo da tonemo u gluparije!

 9. Ma dajte ljudi nemojte biti smješni, kakav je ovo bazen, ja sam kao dijete dolazila tu na takmičenja sa svojim klubom.Mislim da se nije ništa ni promjenilo zadnjih “100 godina”. Pa kako da na ovakvom bazenu organizujete takmičenje ovog nivoa, zar pored bazena u Banja Luci i Sarajevu da nam djeca ovde plivaju??? Nemam ništa protiv takmičenja na ovom bazenu ali da je u pitanju miting kluba Čelik Zenica ili tako nešto, ali ovo je stvarno smiješno. Pa gdje će ta tolika djeca uopšte da se smjeste za vrijeme takmičenja, najbolje da izađu napolje poslije svake trke….U pravu je mama koja kaže da treba bojkotovati cijelo prvenstvo, pa nek onda razmišljaju šta će dalje da rade.

 10. Postovana gospodo,
  radi istinitosti informisanja napisat cu ovdje par rijeci. Klubovi iz Sarajeva: Bosna, GKVS, Stari Grad, H2O i Novi Grad od samog pocetka rosomonijade se bore da drzavna prvenstva budu iskljucivo u Sarajevu i Banja Luci. Na zalost od 30-tak sarajevskih klubova samo ovih 5 se zdusno bori za to a ostali mudro cute i cekaju rasplet situacije. P.K Bosna je dobila organizaciju oba prvenstva u tri dana pocetkom mjeseca februara i to je bila odlicna ideja pogotovo kad se uzmu u pitanje finansije klubova. Medjutim krajem mjeseca iz vise ne znam ni ja kojih razloga ta se odluka mijenja i ponistava ova sa pocetka mjeseca te se kao i zadnje dvije godine 3 drzavna dodjeljuju RS-u a jedno F BiH i to Bosni drzavno za mladje kategorije. Ovih 5 klubova su odmah reagovali na to i trazili hitan sastanak PS BiH i ponistavanje svih odluka jer su mimo propisa te raspisivanje ponovonog konkursa. Ponavljam “STAV OVIH PET KLUBOVA JE DA SE DRZAVNA MOGU ODRZAVATI ISKLJUCIVO U SARAJEVU I BANJA LUCI”, jer samo ta dva bazena ispunjavaju uvijete. PS FBiH je na konto tih stavova poslao jasne instrukcije nasim predstavnicima u PS BiH koji su ih rezignirano odbacili i ponasali se prema njima neprijateljski. Jedini koji je branio ove stavove u Banja Luci je bio predstavnik Bosne, gosp. Edhem Pasukan i zaista Vam moram reci da ovdje politika nema veze nego jednostavno ljudi koji sjede u drzavnom savezu su totalni nekompetentni i gledaju samo svoje najuze interese. Sa sigurnoscu tvrdim da ovakvim razvojem dogadjaja nisu sretni ni klubovi iz Banja Luke. Nas predstavnik u PS BiH je jednostavno rekao da ga ne interesuje misljenje PS FBiH i radio je po svome. PS BiH je uputio direktne smjernice svojim predstavnicima:
  poništavanje konkursa za izbor organizatora Državnih prvenstava (Ljetnih i Zimskih),

  – raspisivanje novog konkursa za izbor organizatora Državnih prvenstava,
  – promjene Propozicija za organizovanje Državnih prvenstava. U njima tražimo da prvenstva budu 3 dana za sve kategorije zajedno.
  – promjene Propozicija za organizovanje Državnih prvenstava. Tačnije izmjenu člana 18., gdje tražimo da se doda da priređivač prvenstva može biti i Plivački savez Federacije BiH. Ili brisanje da priređivač, pored PS BiH, može biti samo Plivački savez Republike Srpske, i ostavljanja da to može raditi samo PS BiH
  – U Propozicijama uvrstiti da se Državna prvenstva organizuju u ravnopravnom reciprotetu, gdje će 1 prvenstvo biti u Federaciji, a drugo u RS-u.

  Nista od toga nije ispostovano niti je uopste raspravljano o tome. Ja sam uputio nekoliko mailova svim klubovima u BiH i broj koji je reagovao se svodi na ovo sto vam gore nabrojao. Dakle jedini krivci za sve ovo sjede u PS BiH i nigdje drugo.

  1. Postovani,nasuprot idejama (ma koliko bile dobre)postoje propozicije koje se moraju postovati.Tu Vam i lezi odgovor zbog cega je ponistena prvobitna odluka.Da bi STAVOVI postali CLANOVI u propozicijama moraju proci proceduru na skupstini PSBiH.Dakle zastupati nelegalne stavove je puhanje u prazno.Na promjenu propozicija se trebalo misliti puno ranije a ne minut do dvanaest.Ostaje ne jasno kako to da ranije nije primjecen taj cl.18 i do sada se nije reagovalo na njega vec danas kad vi poricete petljanje politike u ovo sve.I na kraju sta je uloga PSFBiH koje su mu ingerencije i sta je konkretno uradio za klubove koje ste gore pobrojali ali i za one koje niste?I kakve su obaveze klubova prema istom?Taj savez se upravo probudio sada kad su pojedinci osjetili da se preko istog mogu ostvariti i “entiteski”a bogme i vlastiti interesi zaboravljajuci sportske i kad treba ocrniti sve ono sto se do sada odigralo.Samo nemojte, bar ne javno tvrditi da u svemu nema politike.

   1. Postovani, te iste propozicije su postojale i kad se donosila prva odluka pa se ona donijela pa se skoro citav mjesec dana cekalo da se ona ponisti. A ni za jednu ni za drugu nije bilo nikakvog roka zalbe, zapsinika sa sastanka itd itd sve ono sto ide uz ozbiljan savez. Prijedlog promjene propozicija, tehnickih uslova za bazene, bodovanja je jos davno cini mi se u Septembru mjesecu uputio savez svojim clanicama na prijedlog Janka Gojkovica i mahom velika vecina je komentarisala da su bodovi bili preambiciozni a niko da ne valjaju propozicije. Upravo u tim propozicijama se predlagalo da formati drzavnih prevenstava budu u 3-4 dana za sve kategorije i da budu na bazenima koji ispunjavaju kategorije. Na zalost i po tom pitanju je bila reakcija samo par klubova iz kantona Sarajevo. I u pravu ste za PS FBiH u cijem UO sam i sam. Nista nismo uradili i ja se toga stidim i to evo javno kazem mada postoji razlika izmedju clanova UO u kojoj su neki uradili sve sto je postavljeno pred njih a neki nista. Iz bez obzira mislim da trebamo da budemo svi smenjeni i da ponudimo na raspolaganje svoje funkcije u UO a pogotovo da budu smjenjeni predstavnici u PS BiH koji odbijaju bilo kakvu saradnju i upute iz baze. Ovo sve nema blage veze sa politikom nego prije sa gramzivoscu i obnasanjem vaznih funkcija. A naravno kroz sve to se provlaci i ono kad se ponudi prilika bilo kome da radi u savezima vecina suti i kaze nemam ja vremena za to. Nije ovo nista novo sto se vec u nasoj drzavi nije dogadjalo na masi primjera u sportu.

    1. Ma mozete vi biti gramzivi koliko hocete ali ako nemate iza ledja neku politicku opciju (stranku) mozete zavrsiti samo u CZ-u ili jos gore u Zenici.(naravno aludiranje se odnosi na Vas)

 11. kako se iz objasnjenja g-dina., Vujcica vidi sva odgovornost za odrzavanje Drzavnog prvenstva u Zenici lezi na PS BiH, onda gospoda koja tamo “leze” moraju biti svjesni i posljedica svoje odluke.
  tako da ako se nekom od djece sta dogodi u toku odrzavanja ovog prvenstva, to je njihova odgovornost a to u svim zemljama pa i u Bosni povlaci tuzbu protiv istih tih ljudi.
  nadalje moraju biti isto tako spremni i na min. 500 roditelja, prijatelja i familije tih plivača od kojih sigurno veliki broj nastupa prvi put na jednom ovakvom prvenstvu i zeljet ce gledati svoje dijete ali i snimati ga, pa je preporucljivo da pokusaju naci neki povoljan kredit kojim ce platiti usluge zastitarske agencije ili naci onu koja voli da radi besplatno posto ce im sigurno trebati vise zastitara nego drugog osoblja da zaustave roditelje da ne udju na bazen, jer je nemoguce da u onaj cumez smjeste i djecu i roditelje.

  1. Postovani,

   nema razloga da vrijedjamo ono sto ima Zenica, Tuzla, Mostar itd itd jer su za to najmanje krivi plivacki klubovi. Ja sam nasoj gospodi postavio pitanje kako bi bilo da se sada utakmica fudbalske reprezentacije BiH sa Grckom premjesti iz Zenice recimo u Gabelu. Zenica se za razliku od Sarajeva potrudila i ulozila pare u stadion na Bilinom Polju i ja im kapu skidam za to ali isto tako gradovi Sarajevo i Banja Luka su sredstvima svojih gradjana napravila dva veleljepna plivacka objekta kojih se ne bi postidio niko u Evropi a najvaznija takmicenja trebaju da se odrze u objektima koji jednostavno tehnicki ne odgovaraju takvim formatima takmicenja. I sve to se brani devizom da treba razvijati plivacki sport u svim sredinama sto nema veze sa pamecu. I Breza ima otvoreni olimpisjki bazen pa sto nikada nije usla u igru za domacinstvo nekog ljetnog prvenstva. Plivacki sport kao i svaki drugi se moze razvijati samo izgradnjom infrastrukture i ja cu biti sigurno prvi koji ce podrzati izgradnju takvih objekata u bilo kojem gradu BiH i sa zadovoljstvom otici na takmicenja koja bi se odrzavala u takvim objektima. Medjutim neki ljudi se brane devizom kao kako se nekada plivalo drzavno u Zenici i Tuzli. Pa nekada smo bili i gladni i zedni pa sta sad trebamo opet da budemo. Zenica, cinjenica je, izrasta u pravi sportski centar i F BiH i drzave BiH ali izrasta i nije izrasla te zaista male takmicare kojih je na proslom zimskom prvenstvu u banja Luci bilo 337 smjestiti u Zenicki bazen je ravno Hudinijevim improvizacijama jer kao sto ste i naveli ima tu i jedna sila trenera, roditelja itd itd. Zato po pravilima FINE olimpijski bazen mora da ima najmanje 600 mjesta za gledaoce jer ima ljudi koji vole i ovaj sport a pogotvo kad im plivaju djeca. Ne znam…..probat cemo se boriti zaista za djecu a ne za sebe ali i dalje ponavljam da sam strasno ogorcen ostatkom klubova iz Sarajeva koji sve ovo nijemo posmatraju i ne reaguju na bilo kakav nacin. Da je postojala ta nekakva solidarnost makar ovih 20-tak i kusur klubova vjerovatno bi i prica u drzavnom savezu isla malo drukcije.

   1. Pozdrav svim ljubiteljima plivanja,

    treba izmisliti novu riječ za ovo što se trenutno dešava. U najmanju ruku žalosno je što se politika umješala čak i ovu sferu našega života. Kao da je bitno da li će se plivati u Sarajevu ili Banja Luci, kao da je bitno da li je će državno biti tri puta u Federaciji ili u RS. Bitno je da postoje uslovi, kako tehnički, tako i higijenski. Gospodine Miro kažete da je samo pet klubova iz Sarajeva uključeno u ovu raspravu, ne znam što Vas to čudi. Da li mislite da ostalih 20 klubova ima ”takmičare” tog kvaliteta da su oni dostojni jednog državnog prvenstva. Bez ikakve uvrede prema djeci, krivi su roditelji te djece koji dozvoljavaju da ih kvazi treneri (bivši karatisti, dugogodišnji difovci) zamajavaju šupljim pričama. Vjerujte tako je, kada ti trener kaže: ”Vidiš svako ima svoju najbržu tehniku, ti možda plivaš brže prsno, ja možda plivam prže kraul…….” sve vam je jasno, ili :”Haj jedno dvajs dužina kraula, pa ćemo onda malo baterflaj…”, haaaaalo. I za to se daju pare, to nisu treneri to su lopovi i prevaranti. Mislite da ja njih briga gdje će biti državno, kada neće ni izlaziti na takmičenje, ipak je to 300 km za članstvo u savez, 300 km koje su oni svojim znanjem i trudom zaradili. Dok takvi ljudi ”treniraju” malu djecu, i dok se takvi ljudi pitaju i dok je politika prisutna u plivanju nikada neće biti napretka.

 12. prošle godine su šuftovi iz ps bih, ps fbih i ps rs-a onemogućili nastup mome djetetu i nekolike druge djece na zimskom državnom prvenstvu jer igrali su se pravila dok smo im dokumentirali ismijavanje pravilima na desetini primjera kad je njihovim skorojevičkim intsesima to trebalo
  3 mjeseca sam pokušavao sa bilo kim od njih stupiti u kontakt,nisu odgovarali na mailove, nisu odgovarali na telefonske pozive, ne postoje web stranice, ne postoje kancelarije, postoji samo monstruozna hobotnica koja služi za isisavanje našeg novca
  da ne duljim, ovaj put tačno i likom i djelom i imenom se tačno zna koji šuftovi svjesno ovo rade svoj našoj djeci, i neizmjerno mi je drago zbog toga, puno je lakše svoje nezadovoljstvo usmjeriti na konkretne šuftove

 13. Samo nekoliko riječi onim napaljenim koji smatraju da se samo u Sarajevu ili Banjaluci ima pravo imati neko svoje mišljenje. Takođe, kako vidim, nastavlja se stara priča omalovažavanja svih drugih ljudi i svih drugih gradova u BiH. Zenica je najmanje kriva za prljavštine koje se događaju u uticajnim krugovima, a ti krugovi sigurno nisu sačinjeni od roditelja djece koja plivaju u takozvanoj rupetini ili kako već nazivate ovaj zenički bazen. Za nas je on bazen i tako će i ostati sve dotle dok ne dobijemo
  bolji, a bolji sigurno nećemo dobiti tako što će neko iz Sarajeva ili iz Banjaluke pomoći da ga dobijemo. Ako neće sebi pograbiti sve što se može pograbiti, sigurno neće dozvoliti da se nešto sagradi u Zenici ili bilo kojem drugom gradu u BiH (osim ako to Zeničani sami od svojih usta ne otkinu i sagrade). Toliko o tome. Što se tiče ostalog, i dalje ste svi dobrodošli u Zenicu kao i uvijek. Ili se naučite normalno ponašati i organizovati to na pravi način, ili se pomirite sa uslovima onakvim kakve mi možemo ponuditi, mi nemamo bolje, a da znate da bi i naša djeca znala plivati u bistroj, toploj, i osvijetljenoj vodi.

  1. Za zeničkog roditelja: Ja bih samo da kažem da bih ja volio biti astronaut, ali nemam potrebne uslove, a još bi luđi bio onaj ko bi mi dozvolio da letim u svemir, a zna da nemam potrevne uslove (naučne, zdravstvene i sl,). pametnom dosta

 14. POD JEDAN:
  PREDMET: Konkurs za organizaciju prvenstava BiH

  Poštovani!

  Plivački savez Bosne i Hercegovine svake godine priređuje Zimsko prvenstvo BiH za mlađe kategorije (MP i P odnosno MK i K), Zimsko prvenstvo BiH za starije kategorije (KOA odnosno MJ,J i S), Ljetno prvenstvo za mlađe kategorije (MP i P odnosno MK i K) i Ljetno prvenstvo za starije kategorije (KOA odnosno MJ,J i S).
  Ova takmičenja su pokazatelj trenutnog stanja u plivačkom sportu, ali i kvalifikacijska za međunarodne nastupe.
  Plivački savezi ili klubovi koji žele da organizuju ova prvenstva mogu se prijaviti na adresu Saveza, ili putem e-mail pošte s ovjerenom prijavom i potrebnim podacima.
  Prvenstva će se održati u martu i junu-julu 2013.godine. Tačan datum će te dobiti odmah po usvajanju kalendara takmičenja.
  U prijavi trebaju biti navedeni uslovi pod kojim ste spremni da organizujete ova takmičenja.
  Posebni uslovi koje organizator treba ispunitii:
  – da glavni sudija, starter i kontrolor rezultata, budu sudije s FINA liste;
  – da se istakne baner BH telekoma na objektu i podijeli obezbjeđeni reklamni materijal;
  – da su izmirene sve obaveze prema PS BiH;
  Rok za prijavu je 21.01.2013.godine.

  POD DVA:
  Poštovani!

  U prilogu je Kalendar takmičenja PS BiH koji je usvojen na sjednici UO PS BiH održanoj 01.02.2013.godine.

  Zimska i ljetnja prvenstva su, za ovu godinu objedinjena (sve kategorije), i održaće se u tri dana (petak s početkom u 16 časova (rasplivavanje sat ranije), subota u 10 časova i nedjelja u 10 časova.
  Ubrzo će te dobiti i Propozicije.
  Za ciklus 2013-2016. vrijede FINA Points tabele iz 2012.godine.
  IZVOD IZ PRVOG KALENDARA:
  15-16-17. 2013. PRVENSTVO BiH SARAJEVO Sve kategorije 25 m

  POD TRI:
  Poštovana gospodo!

  U prilogu je važeći kalendar takmičenja PS BiH.
  Molimo vas da onaj, prethodno poslani, izbrišete, da ne bi ste dolazili u dilemu.
  IZVOD IZ DRUGOG KALENDARA:
  16-17. 2013. PRVENSTVO BiH SARAJEVO MPP/MKK 25 m
  23-24.2013. PRVENSTVO BiH BANJALUKA KOA/MJJA 25 m
  Bez prethodnog objašnjenja šta, kako i zašto:

  POD ČETIRI:

  Poštovana gospodo!

  INFORMACIJA

  Zbog kratkog roka koji je ostao do državnog prvenstva za mlađe kategorije obavještavamo vas o slijedećem:
  Na danas održanoj sjednici UO PS BiH, u proširenom sastavu, sa predsjednicima PS F BiH (ovlašćenje) i PS RS, te aplikantima za državna prvenstva donešene su slijedeće odluke:

  1. Državna prvenstva ostaju po onim datumima kako stoji u kaledaru takmičenje koji ste dobili (ispravljen) 16/17.03. i 23/24.03.2013. i 29/30.6. i 06/07.07.2013.
  2. Zimsko državno prvenstvo za mlađe kategorije i Ljetnje prvenstvo za starije kategorije pripadaju Plivačkom savezu Bosne i Hercegovine;
  3. Ljetnje prvenstvo za mlađe kategorije i Zimsko prvenstvo za starije kategorije pripadaju Plivačkom savezu Republike Srpske;
  4. Zimsko prvenstvo za mlađe kategorije održaće se u Zenici, 16/17.marta,
  5. Zimsko prvenstvo za starije kategorije održaće se u Banjaluci, 23/24.marta.
  6. Ljetnje prvenstvo za mlađe kategorije održaće se u Trebinju, 6/7.jula;
  7. Ljetnje prvenstvo za starije kategorije održaće se u Sarajevu, 29/30.juna.

  Ovo je informacija za vas da bi se mogli odgovarajuće pripremiti, a slijedi dopis u formi ODLUKE.
  Takođe Vas obavještavam da će Skupština Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine biti održana 06.04.2013./subota/, u Sarajevu, na Olimpijskom bazenu bazenu Otoka. Slijedi saziv sa dnevnim redom.

  Isto tako molimo klubove koji nisu platili članarinu PS BiH za 2013. godinu da to učine.

  Ako mi roditelji uz pomoć klubova iz F BiH i RS ne istrajemo u ovome pa ko će……….
  PREDSTAVNICI SAVEZA MOŽDA?????

  NAPOMINJEMO DA ZENICA NIJE IMALA AMA BAŠ NIKAKVE VEZE SA KONKURSOM.
  Ne znam kome je na pamet pala zenica?

 15. Postovani roditelji,
  namjerno sam napisao roditelji jer vidim po komentarima da to jesu zaista roditelji i da zele na ovaj nacin izraziti svoje negodovanje ili slaganje sa odlukama o drzavnom prvenstvu. Vjerujte mi niko nitsa nece dobiti ako budemo na bilo koji nacin vrijedjali jedne druge ili vrijedjali gradove iz kojih dolazimo. Zenica nema dobar bazen ali ima odlican fudbalski stadion i dvoranu, sarajevo ima fantastican bazen ali nema tako dobar stadion……svi nesto imaju i nesto nemaju. I sve to sto imamo je izgradjeno od nasih para i onda naravno imamo pravo i zahtijevati da u tim blagodetima maksimalno uzivaju nasa djeca. Meni je jako bitno misljenje roditelja jer su oni ti koji odrzavaju vecinu klubova i ti od kojih vecina klubova zivi. Ali budimo roditelji u pravom smislu rijeci jer ovu komunikaciju citaju vjerovatno i nasa djeca. Ja razumijem u potpunosti ono sto je napisano iz Zenice ali isto tako i ono na kraju sto pise “a da znate da bi i naša djeca znala plivati u bistroj, toploj, i osvijetljenoj vodi”. Pa upravo o tome i pricamo sto zelimo da sva djeca plivaju u koliko je to moguce najboljim uslovima a morat cete priznati da makar za sad to pruzaju samo Sarajevo i Banja Luka. I ne trebamo kroz ovu pricu stvoriti medjusobnu mrznju nego naprotiv povezanost kroz to da omogucimo makar na tim drzavnim prvenstvima se sva djeca osjecaju kao “pravi plivaci”. Svako dijete garantujem vam jedva ceka da mu se ime pojavi na banjaluckom semaforu ili broj staze i rezultat na sarajevskom. Djeca traze i publiku i da navijamo za njih a to je skoro pa nemoguce obezbjediti u Zenici. Prije 10 i vise godina lako je bilo plivati drzavna prvenstva i u Zenici i u Tuzli jer je bilo jedva 4-5 klubova sa mozda 10-tinjak takmicara u svim kategorijama. Danas imamo samo 25 u Sarajevu a na podrucju citave BiH preko 40. Nekad je bio dovoljan prostor u Zenici a sad vise nije. Moramo teziti boljem, naprednijem. Moramo omoguciti koliko toliko da se djeca osjecaju kao i djeca iz ostatka Evrope. Ljudi moji u Srbiji je svako selo skoro napravilo bazen ali bas se moze zvati bazenom a kod nas ….ma nidje veze. Zenica ima ogroman otvoreni plivacki kompleks koji kad bi se sredio bi izgledao vrhunski ali niko neda para. Tuzla ima klubove sjajne tradicije i sjajnih plivaca i otvaraju se panonska jezera ali za bazen nema para. Mostar je meka BH plivanja a djeca Veleza treniraju u uslovima iz 18 vijeka. I ako mi neko iz ovih gradova kaze da ta djeca jedva ne cekaju da plivaju u vrhunskim uvjetima morat cu mu reci da laze. Roditeljska rijec u ovom pa i u vecini sportova moze biti vrlo bitna da ne kazem i presudna i bar sto se mene tice trebala bi se poslusati a hoce li ja to zaista ne mogu odgovoriti.

 16. Mi trebamo ovo prvenstvo bojkotovati,pa neka ovaj naš predstavnik dočekuje duhove po Zenici.Svakako mi roditelji sve i finansiramo pa i ove parazite u savezu pa bar dok neko normalan ne dodje na ove dužnosti!

 17. Zašto Federalni savez apsolutno ništa nije radio godinu dana (pa i postavio normalne ljude u PS BiH).

  Zašto PK Bosna nije htjela da uvede norme za najmlađe (kojih je u Sarajevu toliko da bi probili sve postavljene satnice što bi se odrazilo na najbolje plivače u BiH). BL bi podržali prvenstvo za sve kategorije u Sarajevu sa limitima (ne novčanim) koji bi garantovali da državno prvenstvo nebi postao vašar miting.

  Zašto PK Bosna nije htjela da organizuje prvenstva u Sarajevu ali svaku kategoriju posebno (na zadnjem sastanku su im to nudili i svi bi ih podržali iz Banja Luke, oni su odbili).
  Zašto klubovi iz RS-a trpe Trebinje i dodjele državnih Trebinju samo radi plivačkog kampa za koji pojedinci (iz U.O PSBiH) uzimaju sitnu lovu od roditelja i gradskih vlasti.

  Zašto organizator mora da istakne baner i reklame BH Telecoma a Savez nije u stanju da barem participira u troškovima odlaska najboljih juniorskih plivača na Balkanijadu.

  Zato što se vjeruje i podržava klika ljudi koja već godinama plivanje u BiH drži u stagnaciji, zato što nema ni jednog iskrenog sportiste koji ima podršku bilo kojeg saveza (ne date im stoko), zato što vjerujete šupljoj priči i filozofiranju ljudi koji aspolutno nikakav rezultat nemaju iza sebe. Zato što su vam uslovi i način bavljenja plivačkim sportom kao u europi i svijetu svjetlosnim godinama daleko obzirom na način na koji se radi sa djecom u klubovima.

  I ne dirajte Zenicu, oni su samo riješenje u zadnji čas pošto niko drugi nije htjeo da se uhvati organizacije u Sarajevu.

  Kako reče jedan od vas roditelja, “šufteri”, e pa dragi roditelji oni su bliže nego mislite (u vašim klubovima) pitajte, edukujte se, ispitujte. Ipak vaša djeca plivaju i treniraju a ne “šufteri”.

 18. Za početak, ne zanima me ni koji je grad u pitanju, ne osjećam animozitet ni prema kome, niti želim da se upuštam u rasprave jer znam iz iskustva kako to ide u demokratskim sredinama poput naše.

  Naša djeca su uvijek plivala u Zenici i na otvorenom i na zatvorenom bazenu i plivaće opet, to je neupitno, ali …

  FIZIČKI JE NEIZVODIVO (N E M O G U Ć E !!!) ORGANIZOVATI DRŽAVNO PRVENSTVO NA TOM BAZENU, POGOTOVO U ROKU OD 2 DANA (BAREM U REGULARNIM USLOVIMA ZA SVE TAKMIČARE). TO JE ČINJENICA I SVI KONTRA ARGUMENTI PADAJU U VODU KAD POMNOŽITE PAR BROJEVA.

  MITING ORKA I PODRŠKA ORGANIZATORU I ZENICI SU JEDNO, A PRVENSTVO NEŠTO SASVIM DRUGO. PA NE MORAMO BITI FUNKCIONERI PS BiH DA BI POMNOŽILI 2 X 2.

  Malo matematike iz osnovne škole, u Banja Luci 2012 bilo je 1776 startova, na posljednjem mitingu ORKA 673, dakle u istom prostoru treba organizovati 264% više startova, a pri tome imate samo 6 staza, ne 8, odnosno na svake 3 utrke imate jednu dodatnu, jednostavno treba Vam za 1/3 više vremena u Zenici nego u Banja Luci ili Sarajevu, za isto prvenstvo, kako organizatori to misle izvesti i gdje će namaknuti tih nekoliko sati koji su im potrebni, nije mi jasno.

  Znamo da je u Banja Luci posljednje prvenstvo trajalo do duboko u noć, pa kako misle sad organizovati isto takmičenje, sa npr. istim brojem takmičara, a sa 6 staza, možda do jutarnjih sati u ponedjeljak … jednostavno nemoguće.

  Ako računate prema mitingu ORKA onda je to još jednostavnija matematika, imate 70% (140) takmičara više na prvenstvu nego na mitingu, imate 8 puta više štafeta, imate 2,5 puta više startova i kad dodate da su kapaciteti u BL ili SA za 30% veći, za organizaciju Zimskog prvenstva u Zenici, organizatoru treba samo 3,5 puta više vremena za utrke prvenstva u odnosu na ORKU. (2,64 puta više startova x 1,33 staza). Kako to izvesti?

  Sve ovo je čista matematika, namjerno ne potenciram priču ni o čemu drugom jer je i ovo sasvim dovoljno da se shvati koliko je ova odluka G L U P A!!!

  Doduše, sve je moguće, ali pitanje je sa kakvim posljedicama? Mislim da je ovo prvenstvo, u startu osuđeno na propast, a roditelji, ni krivi ni dužni jedni drugima svašta govore i glođu se, dok nesposobnjakovići rade svoj posao. Najžalosnije je ipak, što se ni poslije ovoga ništa neće promijeniti, niti će se bilo ko od odgovornih zacrveniti kad Vas sretne na bazenu. Istina ima njih rumenih, ali prirodno, nije to zato što imaju obraza. Paušali će normalno uredno da se naplate.

  1. Da matematika je cudo samo cisto sumnjam da u savezu postoji iti jedan covjek koji moze shvatiti ovo sto ste napisali. Zaista bi bilo lose da se ovdje pojave amoniziteti izmedju gradova. Ovdje je sve tako jednostavno objasnjivo i ne treba velika filozofija. Sto se gospodo utakmice fudbalske reprezentacije BiH igraju na duplo manjem stadionu Bilino Polje nego sto ga ima Sarajevo??? Iz vrlo jednostavnih razloga……zato sto Kosevo ne ispunjave potrebne uslove za to mada bi bilo logicno da se makar 50% utakmica igra tu. Ali ne moze i u pravu su iz FIFE i UEFE sto ne daju. Ulozite gospodo iz Sarajeva sredstva u stadione pa ce se igrati. E pa Sarajevo nije ulozilo sredstva u stadione ali jeste u bazen koji ispunjave sve uslove a posebno konfor za takmicare a Zenica niti jedan osim da je voda mokra i ne vidim zasto se tu neko ima ljutiti. Proslo zimsko prvenstvo je okupilo preko 300 takmicara i samo oni da budu u prostoru tog bazena ne moze vise ni igla baciti. A ti isti plivaci moraju imati odmor izmedju trka! Gdje!!!! Mozda u kafani? Ali problemi su druge prirode i vuku iz proslosti kada su Zenica i Tuzla bili plivacki centri u BiH a Sarajevo nije imalo bazena. I sad nikako ne mogu izgleda da se pomire i da Sarajevo ima bolji bazen, i da ima klubova koliko ostatak drzave, i da ima klubove koji su u vrhu BiH i da je Sarajevo glavni grad BiH i da je logicno da se u Sarajevu odrzi drzavno prvenstvo!!! Meni ne smeta ni malo kad cujem huk tribina Bilinog Polja, ne znam onda kako ne razumijete da djeca vole da plivaju u kristalno cistoj i toploj vodi, da se mogu pruziti i odmoriti poslije trke a da ne izlaze sa bazena, da mogu jednim pogledom na semafor vidjeti svoj rezultat a da roditelji uzivaju sa predivnim pogledom na njih. Stvarno ne vidim alternativu ovom drugom.
   A ako je slucajnost to sto je Zenica dobila prvenstvo onda je slucajnost i to da je predsjednik PS BiH upravo iz Zenice.

 19. Vidi, vidi ko se konačno oglasio……
  E kad te sretnem ću te neš upitam, pa da vidim šta ćeš mi odgovoriti, al neću sad ovdje gdje djeca čitaju veg u brk. A to će biti vrlo brzo, zato spremi odgovore……

 20. Sve sto je gore napisano je istina i ne zelimo se ponavljati vise i vjerujem da je to stav svih roditelja plivaca bez obzira iz kojeg su kluba i iz kojeg grada dolaze a vezano za odrzavanje drzavnih prvenstava.Djeca se zalazu i treniraju naporno.Da li su to djeca iz Sarajeva,Banja Luke,Mostara,Tuzle,Trebinja ili Zenice nije bitno i ako sam nekoga zaboravila neka mi oproste.Svaka iole normalna zemlja ima uredjenu strukturu u svakom sektoru konkretno govorimo o Ministarstvu kulture i sporta koji radi na unaprijedjivanju vrhunskih sportova te zemlje i prati razvoj tog sporta i sportista.Mi to na zalost nemamo i daleko smo od toga.Od neceg se mora poceti i dovesti stanje kakvo trenutno jeste u red ako mislimo dalje.Pozivamo prvo sve predstavnike klubova ukoliko citaju ovaj sajt da zajednickim dogovorom svih klubova a ne samo 5 klubova koje je g-din Vujicic vec spomenuo da bojkotuju odlazak u Zenicu i da organizuju drzavno prvenstvo kako i prilici na bazenima koji ispunjavanju ako nista minimalne higijenske uslove kao i tehnicke karakteristike za odrzavanje.Mi roditelji smo spremni pomoci finansijski tj.podignite startnine koloko god treba samo da se ovo prvenstvo odrzi jer su djeca to zasluzila.A istovremeno pozivamo g-dina Jusufa Borica da da ostavku jer je ocito da je odluku koju je donio nije u skladu sa pravilima o odrzavanju drzavnih prvenstava.Molimo predstavnike klubova koji ce biti na Skupstini Plivackog Saveza 06.aprila u Sarajevu da izaberu nove predstavnike vlasti.Predstavnike koji ce znati prezentovati ovaj sport na drzavnom nivou.Predstavnike koji ce organizovati drzavna prvenstva a ne organizaciju prepustiti klubovima.Predstavnike koji ce odvesti nasu reprezentaciju i na takmicenja van Bosne i Hercegovine.Mi se zelimo ponostiti nasom djecom jer ona to zasluzuju.

  1. nadamo se samo da ce napokon na celo Saveza doci neko ko ima iskustva sa plivanjem, neko ko zivi taj zivot i neko ko je poznat u plivackom svijetu neko ko ima prijatelje i veze u drugim plivackim savezima i zemljama plivackim velesilama, neko kome bi bio ponos imati reprezentaciju, i stati na čelo te djece neko ko je prvo gaji prijateljstvo a onda i poslovni odnos sa svim plivačkim klubovima i njihovim članovima bez obzira iz kojeg dijela BiH dolaze …………… a ne neko ko misli da je elektronska karta isto sto i elektronsko mjerenje vremena ili da je plivanje isto sto i prevoz putnika.

 21. NAPOMENA: Od organizatora smo dobili obavijest, da se povlači iz organizacije takmičenja iz objektivnih razloga. Članak neće biti uklonjen, zbog niza komentara, kako bi učesnici u komentarisanju mogli da završe započete teme.

  Šta ovo konkretno znači?

 22. Pa bolje bi bilo da sva ljetna i za mlađe i starije budu u Trebinju a zimsko u Sarajevu. Jer Zenica je HAOTIČAN bazen (ako se može reć’ da je bazen )

 23. jusufe, pokušaj nadljudskim naporom pronaći u sebi i najmanji trunić časti, obraza , morala, ljudskosti, te se samorokni u pokušaju da barem 1 kolko tolko dobro djelo ostane iza tebe u ps bih

  1. Ooooooooo pa ovdje su počele i uvrede da padaju ……………..
   Ja ovo ne razumem, ovo je Nacionalna bruka……..

   1. Svim roditeljima i ostalim zainteresiranim, a pogotovo djeci želim puno sreće na ovom prvenstvu. Drago mi je da se konačno to riješilo. Nadam se da iza ovog rešenja opet ne stoji bezbroj skrivenih političkih i drugih problema koji nebi trebalo da se pojavljuju u sportu. Trenutno, najbolja odluka.

 24. Postovani prijatelji,

  zaista nema nikakve potrebe da vrijedjamo jedni druge vec je potreba da usmjerimo sve snage za boljitak plivanja u BiH a samim tim i boljih uslova za svu djecu iz BiH. Ovo sto se neko poptisao kao Jusuf Boric govori o njegovom karakteru jer mogu garantovati da ovo nije vokabular gospodina Borica ma koliko se ja ne slegao sa njim u mnogo cemu. Vrlo je kukaviccki se potpisivati tudjim imenom i prezimenom a ujedno i protuzakonito. Ljudski je se potpisati svojim imenom i prezimenom iza svega sto napisete ali zaista svojim imenom i prezimenom. Cega i koga vas je strah?? Zar nije demokratsko pravo svakog covjeka u ovoj drzavi dati svoje misljenje? Zasto na ovaj nacin neko zeli da napravi provaliju izmedju Zenice i Sarajeva kad za tim nema potrebe. Na kraju krajeva kao sto je neko i rekao, ovo sve citaju i nasa djeca pa sta ocekujete od njih kad vide na kojem nivou mi ovdje pisemo. Dajte konkretne prijedloge, dajte ideje, ali nemojte davati povoda da nam se citajuci ovo neko smije. Jer uvijek ide ono “kakvi roditelji takva i djeca” a djeca su nam sjajna kakvi smo mi. Ukljucite se koliko mozete u svoje klubove i pomozite im naravno ukoliko ti klubovi nisu drustva jednog lica i zatvoreni ko Sjevrena Koreja:). Treba nam svima pozitivna energija koja ce se prenjeti i nase plivace ili zelite da i nasa djeca kad se sretnu na bazenu pocnu voditi ovakve rasprave. Sto bi rekao Maca…..NIDJE VEZE!!!!!

  1. Sve je katastrofa ! Kako je moguće da Plivački savez BiH 7 dana prije državnog takmičenja nezna gdje će biti takmičenje. To vam sve govori da u plivačkom savezu sjede ,,nepismeni ljudi”. Kad bi im dali 6 ovaca da čuvaju oni bi izgubili 12 !

 25. Miroslave svaka čast za komentar, ljudi dajte budite malo normalni ovde su najbitnija djeca i način na koji će odrasti,kako će se razviti kao zdravi i normalni ljudi a sve zahvaljujući sportu, nema ništa ljepše nego vidjeti djecu na takmičenju kako se druže zajedno,pitaju jedni druge za rezultate i čestitaju jedni drugima bez obzira na to što su u bazenu ljuti rivali…Ono što je najbitnije je da ih podržimo i da im svi zajedno omogućimo što bolje uslove za trening, takmičenja i sve ostalo, ovim prepucavanjem stvaramo samo kontra efekat. Nadam se da ćemo ubuduće biti složni u ovakvim stvarima kako bi našoj djeci omogućili što kvalitetniji život, a samim tim i mi bili sretniji i zadovoljniji roditelji.

 26. Преносим мејл УО ГКВС Челик-Жељезара-Зеница, поводом коментара и свеукупних збивања у и око Државног првенства за МК и К/МП и П:

  *** Цитат ***

  Plivački savez Bosne i Hercegovine
  n/r predsjednika Jusufa Borića
  n/r sekretara Vlade Kepčije

  Plivački savez Federacije BiH
  n/r predsjednika Muhameda Smajlefendić
  n/r Anje Margetić

  Predmet: OBAVIJEST

  Datum: 13.03.2013. godine

  Poštovani,

  Ovim putem vas obavještavamo da zbog sveukupne situacije oko Zimskog državnog
  prvenstva za ml.kadete i kadete, Upravni odbor Gradskog kluba vodenih sportova (GKVS) Čelik
  Željezara Zenica donio je odluku da naši takmičari neće nastupati na ovom takmičenju koje se
  održava 16. i 17.marta 2013.godine u Sarajevu.
  Neshvatljivo huškanje pojedinih predstavnika klubova izazvalo je ogorčenost velike
  većine roditelja naših takmičara, ali i svih ljudi koji su uključeni u ovaj sport u Zenici. Društvene
  mreže i web stranica plivanje.info iskorišteni su kako bi se omalovažavala Zenica i djeca koja se
  bave plivanjem, kao i uslovi u kojima rade.
  Iako radimo u skromnim uslovima naš klub i grad dali su najviše reprezentativaca BiH u
  plivanju u proteklih 15-ak godina. Plivački sport u Zenici može se pohvaliti sa bogatim istorijatom,
  ali i dobrim rezultatima. Svim članovima i sugrađanima je velika stvar što imaju i ovakav bazen za
  rad. Takođe nam je čast prisustvovati brojnim plivačkim mitinzima i takmičenjima u regionu gdje
  se prepoznaje pravi sportski duh.
  Smatramo da sportisti i sportski radnici općine Zenica i Zeničko-dobojskog kantona nisu
  zaslužili ovakav odnos jer je naš grad i Sportsko-rekreacioni centar Željezare Zenica uvijek bio
  dobar domaćin prijateljima iz cijele BiH i regiona. Godinama smo bili dobri domaćini plivačima iz
  Sarajeva koji su jedno vrijeme učili tehnike plivanja u zeničkom bazenu.
  Ako se ovakav odnos i huškanje prema Klubu i gradu Zenici nastavi od strane pojedinih
  sarajevskih klubova GKVS Čelik Željezara će razmotriti i kao mogućnost iščlanjenja iz Plivačkog
  saveza Federacije BiH koji nije našao za shodno ni da se oglasi po ovom pitanju niti štiti interese
  svojih članova.
  Svim učesnicima Zimskog državnog prvenstva BiH za mlađe kadete i kadete u Sarajevu
  želimo puno sportskog uspjeha.

  Sportski pozdrav!

  UO GKVS ČELIK-ŽZ

  GKVS Čelik – Željezara Zenica, Adresa:Bulevar Kralja Tvrtka I bb
  Račun broj: 134 010 0000 114483 kod IK banke Zenica
  Telefon: 032 403 507, 061 754 517

  *** Крај цитата ***

  1. Одговор г-дина Мухамеда (Хаме) Варешановића на овај чланак:

   *** Цитирам ***

   Postovani i dragi prijatelji PK CELIK-ZELJEZARA, ovo pisem u svoje licno ime i u ime mnogih koji su posjecivali i sticali pocetna znanja iz ovog sporta upravo na bazenu u Zenici.Mnogi ovosadasnji treneri i znalci ovog sporta ta znanja upravo sticali na Vasem bazenu u Zenici a velika vecina ovih GLASNOGOVORNIKA uopste nisu ni znali da plivacki sport uopste egzistira u njihovoj sredini, a opstao je zahvaljujuci bazenu u Zenici.

   Osjecam se posramljenim zbog tih komentara neodgovornih i sebicnih pojedinaca koji su pokusali da u negativnom kontekstu prikazu Vas klub i objekat koji je iznjedrio mnoge uspjesne plivace i njihove trenere. Molim VAS da primite jedno veliko izvinjenje za ispisane komentare pojedinaca koji su svojim komentarima pokazali svoje pravo lice i na zadovoljstvo cine jednu minornu skupinu tz.prijatelja plivackog sporta.Nadam se da ovo nece poremetiti odnose istinskih prijatelja gradova ZENICE I SARAJEVA kao i plivackih klubova koje predstavljaju.

   Molim vas da jos jednom preispitate svoju odluku o nesudjelovanju na drzavnom prvenstvu jer cemo ostati siromasni Vasim odsustvom.Uvijek ce i uvijek je Vas klub
   dobrodosao u nasu sredinu.

   Iskrene pozdrave svi clanovima, roditeljima i prijateljima PK

   Trener
   Muhamed Varešanovic

   *** Крај цитата ***

 27. Време за пријаве је истекло, али и није, јер време сам самоиницијативно поставио на страници, без консултација, али, пошто је правило, да до 23.59 се примају пријаве у сваком случају (до времена постављања прелиминарних).

  Калкулације су скоро немогуће, јер нико нема увид у пријаве, сем у бројно стање.

  1. Vidimo da su kalkulacije baš nemoguće, to su priče za malu djecu.
   Kako možeš pričati o regularnosti kada se takmičari prijavljuju 20 sati nakon što su objavljene startne liste.
   K A T A S T R O F A !!!

 28. Miki pa ti lagano postajes lik da ti Sarajevo postavi bistu ispred bazena (za zivota,naravno)

 29. Muhamed Varešanović i njegova produžena ruka Muriz Druškić su najviše krivi za ovu situaciju. Svojim guranjem gdje im više nije mjesto i lobiranjem su doveli do ovoga da se stvara nekakav animozitet među klubovima i gradovima.

 30. Kao što sam ranije napisao, prvenstvo je u startu osuđeno na propast i održaće se uz nesagledive negativne posljedice. Da je u Zenici, bilo bi vjerovatno u neizdrživoj atmosferi i na ivici regularnosti, ovako će biti jadno i otužno, barem za mene.

  Umjesto da sport poveže ljude, isti uz svestranu podršku najodgovornijih, samo produbljuje jaz.

  Posljedica svega je da sad treba još i da se stidim pred ljudima iz Zenice, da više ne odlazim u grad u kojem su me držale emocije, kako one najljepše kad mi recimo dijete prvi put zapliva na takmičenju, pa do onih najtužnijih kada posljednji put nekoga ispraćate. Da ne idem u grad u kojem sam kao student radio, iz kojeg i danas imam saradnike na poslu, iz kojeg imam poznanika da ih pobrojati ne mogu.

  Nesposobnjakovići, koji su uzgred sve i zakuhali, Zenici i Čeliku su bacili “vruć krompir u ruku”, potpalili vatru i po staroj latinskoj “DIVIDE ET IMPERA” nastaviće i dalje uživati u svim mogućim povlasticama, glumataće face oko bazena, ložiti roditelje, elaborirati nastalu situaciju uz podršku i tapšanje svojih istomišljenika, kao i dežurnih dupelizaca i uvlakača, te normalno urušavati i razarati sve što iole vrijedi.

  Kad i ovo prvenstvo prođe, (kao i prethodno u Banja Luci) roditelji (pojedini) će i dalje da se glođu, gledaju jedni druge ispod oka jer su im djeca u istoj kategoriji (kojeg li apsurda), djeca će i dalje da laprdaju (namjerno kažem ovako) po Facebooku bez ikakve roditeljske kontrole jer to je tehnologija, to je cool, kako uopšte mogu živjeti bez toga, neiživljeni i frustrirani “odrasli” pojedinci će da uživaju u “blagodeti” društvenih mreža koristeći jedinstvenu priliku da i oni nešto kažu, normalno uz zagarantovanu anonimnost, gledaćemo šamaranje sportskih radnika na bazenu naočigled brojne publike, gledaćemo šetnju s pivom u ruci oko tih istih bazena dok se najmlađe kategorije takmiče, roditelji (ponavljam pojedini) će djeci kupovati red bull jer “daje ti krila”, rođendani druge djece će se čekati “s oduševljenjem” jer ode nam konkurencija u stariju kategoriju itd. itd. … FUJ!!! Ništa, ama baš ništa se promijenilo nije.

  Nego, dragi naši Zeničani, dođite Vi u Sarajevo, službeno ili neslužbeno, kako god Vam volja, obzirom da ste, ni krivi ni dužni, ispali najgori na svijetu, red je da Vas barem ugostimo. Bilo bi lijepo da se prijavite jer je takmičenje bez Vas siromašnije, (mada neki već vide svoje ljubimce za koju stepenicu više, bez vašeg nastupa, upsss, lanuh, jesam zloban). Vjerujem i da se niko ne bi bunio zbog naknadne prijave, ne zato što Vas voli, nego zato što ne smije jer se dovoljno zakuhalo, dođite na Otoku, u inat dušmanima BH sporta.

  1. Postovani,
   u cijeloj ovoj prici sa 54 komentara apostrof je otisao totalno na pogresnu stranu i fakticki sve izgleda kao da je neko bacio kost izmedju Zenice i Sarajeva i uziva gledajuci kako se glodjemo. Kao sto sam i pisao ovdje za tim nema apsolutno nikakve potrebe i treba se fokusirati iskljucivo na argumente a ne na neke amonizitete. Zenica jeste godinama bila bazen gdje su plivali tj. bolje receno gdje je plivao jedan klub iz Sarajeva jer jednostavno u Sarajevu nije bilo bazena a 1996 skoro da nije bilo nicega. I sa tog aspekta treba postovati tu prijateljsku ruku Zenice koju spominje gospodin Varesanovic. Ali danas 2013 godine kada u Bosni i Hercegovini postoje dva bazena najvisih performansi, bazeni koji su kostali milione maraka, bazeni koji zadovoljavaju 90% FINA pravila, bazeni koji omogucavaju publiku…i da dalje ne nabrajam…je suludo da ne budu organizatori najveceg takmicenja u svakoj zemlji. Gospodin Nedzad je to i obrazlozio cisto matematicki, vrlo precizno i tacno bez ikakvih negativnih implikacija na Zenicu. I mislim i nadam se da postovani prijatelji iz Zenice i roditelji plivaca jednostavno ne mogu a da ne prihvate te argumente ali isto tako ih razumijem u potpunosti kada reaguju na pisanje bljuvotina prema bazenu u kojem provode pola svog zivota. Zato su uvijek postojali ljudi koji su stajali iza svog stava imenom i prezimenom bez skrivanja i ljudi koji su se uvijek skrivali iza nekoga ili iza necega i pisali sto sta sto nema veze sa pamecu. Mene je zacudila i reakcija gospodina Jusufa Borica koji je prihvatio Zenicu kao organizatora sto pokazuje ili neznanje ili nepripremljenost za takve odluke. Moj stav je uvijek bio javan i sad ga ponavljam da drzavna prvenstva trebaju da se odrzavaju po najvecim mogucim standardima koje mozemo da pruzimo u Bosni i Hercegovini a te standarde mogu trenutno da pruze samo Banja Luka i Sarajevo. A ostali plivacki centri se trebaju razvijati kroz plivacke mitinge i dizanje glasa lokalne zajednice za potrebom izgradnje bazena koji zadovoljavaju osnovne norme. Kad susjedna Srbija moze da ima bazena skoro u svakom selu onda i Bosna i Hercegovina mora da ima makar u nekoliko vecih gradova ili plivackih centara a to su savim sigurno Zenica, Tuzla, Mostar, Trebinje a zasto ne i Bihac i ostali gradovi koji daju ozbiljne plivacke ekipe. To je infrastruktura za buducnost, za djecu koja dolaze i koja ce moci da izaberu izmedju ulice i sportskog zivota.
   Zato se u svoje ime izvinjavim sportskim prijateljima iz Zenice ako su bilo koju moju recenicu shvatili kao neku vrstu amoniziteta i loseg misljenja prema gradu Zenici ili jos gore prema ljudima koji su u plivackom svijetu Zenice. Iz mog ugla gledista stvari su cisto tehnicke prirode i bez ikakvog i najmnajeg omalovazavanja. Na kraju krajeva P.K Stari Grad je od svog osnivanja redovni ucesnik sa maksimalnim brojem plivaca na svakom Orka mitingu kao i Celikovom srcu, sto samo po sebi mnogo govori.

Коментари су затворени.